مقالات

انواع شیرهای کنترل دبی

انواع شیرهای کنترل دبی

انواع شیرهای کنترل دبی و کاربرد آن‌ها

شیرهای کنترل دبی، نوعی شیر کنترل جریان هستند که جزو اصلی ترین اجزای تشکیل دهنده و کنترل کننده سیستم‌های انتقال مواد به حساب می‌آیند. بسته به اینکه جنس و یا مدل شیر کنترل دبی به چه صورت باشد، این قطعه می‌تواند عملکردهای مختلفی را به شما ارائه دهد.امروز، در این مقاله تراک کوماتسو واردکننده و تامین کننده ی قطعات بلدوزر کوماتسو قصد دارد تا با بررسی نحوه عملکرد شیرهای کنترل دبی و کاربرد آن‌ها، شما را با مزایا و انواع آن‌ها بیشتر آشنا کند.

شیر کنترل دبی چیست ؟

شیر کنترل دبی به بخشی از سیستم انتقال مواد(مانند سیستم هیدرولیک خودرو) گویند که وظیفه کنترل و انتقال مواد مایع یا گاز به داخل لوله‌ها را داراست. این شیرهای کنترل اکثرا شامل یک پیچ کنترل به همراه دو لوله خروجی هستند. وظیفه لوله‌های خروجی، هدایت مواد به سمت لوله اصلی متصل به شیر کنترل است.کاربرد شیر کنترل دبی در بسیاری از فعالیت‌ها قابل مشاهده است که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

کاربرد شیر کنترل دبی چیست؟

به طور کلی، شیر کنترل دبی وظیفه انتقال انرژی را به سیستم مورد هدف خود دارد. در این بخش به بررسی دقیق تر این برخی از کاربرد های شیر کنترل دبی می پردازیم:

کنترل انرژی در سیستم هیدرولیکی خودروها:

متداول ترین کاربرد شیرهای دبی، تنظیم سرعت سیلندرها و موتور است. شیر کنترل دبی با کنترل میزان روغن هیدرولیک ورودی به موتور، می‌تواند سرعت حرکت سیلندرها را کنترل کند.

تنظیم فشار گاز لوله‌ها:

یکی دیگر از اصلی ترین کاربردهای شیر کنترل دبی، کنترل گاز ورودی به درون لوله‌های گاز مورد نظر است. گاهی به دلیل خرابی و یا نشتی گاز در بخشی از لوله، مجبور به بستن کامل مجرای وروردی گاز هستیم که در اینجا باید از شیر کنترل دبی برای کنترل گاز ورودی استفاده کنیم.

تنظیم فشار مایع در لوله‌ها:

تقریبا تمام مناطق و محله‌های هر شهری دارای حداقل یک شیر کنترل دبی است تا در صورت ترکیدگی یکی از لوله‌های اصلی، افراد بتوانند حرکت آب در لوله را به طور موقتی قطع کنند.

مطالعه :   آشنایی با بیل مکانیکی کوماتسو PC210

انواع شیر کنترل دبی

در این بخش به بررسی مهم ترین و کاربردی ترین مدل‌های شیر های کنترل دبی می‌پردازیم:

شیر کنترل دروازه‌ای:

همانطور که از نام این شیر مشخص است، از این شیر معمولا به صورت کاملا باز یا کاملا بسته استفاده می‌شود. یکی از مزایای این نوع شیر ها نسبت به دیگر نوع شیرها، قابلیت ایجاد حداقل فشار ممکن روی لوله‌ها است. از این نوع شیر کنترل باید برای کنترل مایعات خنثی و آب استفاده شود و همچنین مایع درون آن‌ها نباید چسبناک باشد. شیر کنترل فاضلاب شهرها معمولا از نوع همین شیر کنترل است.

شیر کنترل دیافراگمی:

شیر کنترل دیافراگمی حالت دیگری از شیر کنترل است که به جای استفاده از میله برای کنترل فشار، از یک دیسک صفحه‌ای برای هدایت و کنترل استفاده می‌کند و بنابراین بیشترین میزان انعطاف پذیری را در بین شیرهای کنترل دارد. برخلاف شیر کنترل دروازه ای، از این شیرها می توان به صورت نیمه باز و یا نیمه بسته نیز استفاده کرد. از فواید این شیرها می توان به ضدآب بودن، نشتی نداشتن و قابلیت تعمیر بدون نیاز به قطع کردن شیر اشاره کرد. به گفته برخی از متخصصان، متاسفانه از این شیر ها نمی‌توان برای برخی از صنایع استفاده کرد چرا که حداکثر دمای قابل تحمل برای این شیر ها ۲۳۰ درجه سانتیگراد است و در برابر فشار زیاد تحمل پایینی دارند.

شیر کنترل سوزنی:

این نوع شیر ها، شیرهای کنترل حجم هستند که جریان را در خطوط کوچک کنترل می‌کنند. از آنجایی که این شیر ها قابلیت تنظیم بسیار دقیقی دارند، معمولا از آن ها برای کالیبره کردن نیز استفاده می شود. همچنین یکی دیگر از مزایای این شیر نسبت به شیرهای دیگر، قابلیت کنترل ورودی و خروجی بدون نیاز به صرف انرژی زیادی است، به طوری که برای بستن و یا باز کردن کامل آنها به راحتی می‌توان از نیروی یک دست استفاده کرد. به دلیل داشتن قابلیت های زیاد، از این شیرهای کنترل در صنایع متنوعی استفاده می‌شود.

شیر پینچ(Pinch):

به صرفه ترین نوع شیر کنترل، شیرهای پینچ هستند. این نوع شیر‌ها معمولا برای هدایت و کنترل جامدات معلق(مانند سیمان) به کار برده می‌شوند. شیر مورد استفاده برای هدایت و کنترل نوشیدنی‌های موجود در کارخانه‌های آبمیوه سازی از این نوع است.

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم تا با معرفی و بررسی شیرهای کنترل دبی و انواع آن‌ها، شما را با بهترین مدل شیر کنترل دبی مناسب فعالیت شما بیشتر آشنا کنیم.در نهایت، همانطور که در بالاتر نیز اشاره کردیم، همیشه و همیشه، قبل از خرید شیر کنترل دبی مورد نظر خود باید از نحوه کارکرد و مواد مورد انتقال سیستم مورد نظر خود اطلاعات کاملی داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *