سال ها قبل، انسان برای حفر کانال به منظور لوله گذاری و یا ساخت مسیرهایی در زمین های کشاورزی از بیل و کلنگ استفاده میکرد. از همین رو این عملیات های حفاری بسیار زمان بر و هزینه بر بودند و برای حفر یک کانال نیروی انسانی زیادی لازم بود.
با پیشرفت تکنولوژی و اختراع ماشین آلات مختلف، حفاری و ساخت کانال در کم ترین زمان ممکن و با کمترین هزینه امکان پذیر شد. ترنچر وسیله ای برای حفاری و ساخت کانال می باشد که در موارد مختلف از آن استفاده میشود. در ادامه این مقاله از تراک کوماتسو شما را با این دستگاه آشنا خواهیم کرد.
دستگاه ترنچر کانال کن چیست
ترنچر “Trencher” یا خندق کن (کانال کن) در زمره ماشین آلات کشاورزی میباشد که در صنایع مختلفی از جمله کشاورزی، راه و ساختمان و همچنین در پروژههای عمرانی کاربرد دارد. از این دستگاه برای حفاری و ساخت کانال (به منظور لوله گذاری و عبور دادن لوله و کابل) استفاده می شود.
مروری بر تاریخچه ترنچر
نمونه اولیه ترنچر در سال ۱۸۰۰ میلادی طراحی و روانه بازار شد. اما با این حال کار کردن با این دستگاه بسیار سخت و دشوار بود. این سختی و دشواری در استفاده از ترنچر باعث شد که قبل از جنگ جهانی دوم با وجود این دستگاه، اکثر کانال ها و خندق ها به صورت دستی حفر شوند.
با گذشت زمان و پیشرفت صنعت ماشین سازی، ترنچرهای جدیدی با قابلیت های پیشرفته وارد بازار شد که دیگر کار با آنها سخت و دشوار نبود.امروزه این دستگاه ها در ابعاد و ظرفیت های گوناگونی در عملیات های عمرانی مورد استفاده قرار می گیرند.
کاربرد ترنچر
از این دستگاه برای انجام کارهای مختلفی استفاده میشود. برخی از کاربردهای ترنچر عبارتند از:
● برش آسفالت
● انواع کانال زنی
● ترنچینگ
● ترانشه
● حفاری
همچنین از این دستگاه در پروژه هایی نظیر کابل کشی فیبر نوری، کابل کشی برق، لوله کشی گاز، لوله کشی آب و… استفاده می شود. این دستگاه در کشاورزی نیز کاربرد ویژه ای دارد. برخی از کاربردهای دستگاه ترنچر در کشاورزی عبارتند از:
● ریشه زنی یا هرس کردن ریشه های درختان
● حفاری چاله هایی در پای درختان
انواع ترنچر
ترنچرها در سه نوع زنجیره ای، گردونه ای و ذوزنقه ای ساخته می شوند. در ادامه هر یک از این مدل ها را به طور مختصر و کوتاه معرفی میکنیم.
ترنچرهای زنجیری
در اﻳﻦ ﻧﻮع ﻋﺮض ﺣﻔﺎری ﺗﺮاﻧﺸﻪ ﻗﺎﺑلیت ﺗﻨﻈﻴﻢ و ﺗﻐﻴﻴﺮ را دارد. در اﻏﻠﺐ ترنچرهای زنجیری دو ﻳﺎ ﭼﻨﺪ ردﻳﻒ از زاﺋﺪه ﻫﺎی ﺣﻔﺎری ﺑـﺮ روی زﻧﺠﻴـﺮ ﺗﻌﺒﻴه ﺷﺪه است که ﺑﺎ ﺣﺮﻛﺖ زﻧﺠﻴﺮ ﻋﻤلیات ﺣﻔﺎری ﺻﻮرت می گیرد.
برخی از ویژگی های ترنچرهای زنجیری عبارت اند از:
۱. ﻗﺎﺑﻠﻴﺖ ﻛﻨﺘﺮل اتوماتیک و یا دﺳتی
۲. امکان ﻟﻮﻟﻪ گذاری
۳. ﻗﺎﺑﻠﻴﺖ ﺣﻔﺎری هر نوع ﺧﺎک ﺑﺠﺰ ﺳﻨﮓ
۴. دارای توانی بین ۱۰۰ الی ۴۰۰ اسب بخار
۵. ﻗﺎﺑﻠﻴﺖ حفر ﺗﺮاﻧﺸﻪ ﺑﺎ ﻋﻤﻖ ﺑﻴﻦ ۰/۶ الی ۵/۰ ﻣﺘﺮ
ترنچرهای گردونه ای
تفاوت این مدل ﺑﺎ مدل قبلی در اﻳﻦ اﺳﺖ ﻛﻪ در ﺗﺮﻧﭽﺮهای ﮔﺮدوﻧﻪ ای عملیات خاکبرداری توسط ﺟﺎﻣﻬﺎی ﻛﻮچک ﺣﻔـﺎری که بر روی ترنچرهای گردونه ای سوار هستند صورت می گیرد، در صورتی که در مدل زﻧﺠﻴﺮی، همان طور که قبلاً گفته شد، زنجیری که بر روی آن زاﺋﺪه ﻫﺎی ﺣﻔﺎری ﺗﻌﺒﻴﻪ ﺷﺪه، اﻳﻦ ﻛﺎر را بر عهده دارد. نکته قابل توجه در این مدل، این است که ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژی ﺑﻜﺎر ﺑﺮده ﺷﺪه در این نوع اﻏﻠﺐ ﻛﻬﻨﻪ و ﻗﺪیمی ﺗﺮ از ﺗﺮﻧﭽﺮﻫﺎی زﻧﺠﻴﺮی اﻣﺮوزی است.
برخی از ویژگی های ترنچرهای گردونه ای عبارت اند از:
● ﻗﺎﺑﻠﻴﺖ ﺣﻔﺎری هر نوع ﺧﺎک بجز سنگ و ﻛﻨﮕﻠﻮﻣﺮا
● چرخ زنجیری
● ﻗﺎﺑﻠﻴﺖ ﺣﻔﺎری ﺗﺮاﻧﺸﻪ ﺑﺎ ﻋﻤﻖ ۱/۵ الی ۲/۵ متر
● ﻋﺮض ﺣﻔﺎری ﺑﻴﻦ ۰/۴الی ۱/۲متر
● قابلیت لوله گذاری
● توانی بین ۱۰۰ الی ۴۰۰ اسب بخار
ترنچرهای ذوزنقه ای
کانال کن ذوزنقه ای میتواند کل حجم خاک محل مورد نظر حفاری را، به صورت یکجا خاکبرداری کند. سرعت عمل در این نوع دستگاه بسیار بالا میباشد. ترنچر ذوزنقه ای در کلیه محیط های کاری، از جمله زمین های هموار و ناهموار بازدهی بسیار خوبی دارد.
عوامل موثر بر عملکرد ترنچرها
عوامل گوناگونی بر عملکرد این دستگاه تاثیر میگذارند. به صورت کلی برخی از این عوامل عبارتند از:
● نوع خاک
● شرایط آب و هوایی
● عمق نصب زهکش ها
● ابعاد زمین
● نحوه مدیریت و سازماندهی عملیات
سخن پایانی
همان طور که در این مقاله توضیح دادیم، دستگاه کانال کن که به آن ترنچر نیز گفته می شود، کاربردهای بسیاری در عملیات ها و پروژه های عمرانی و کشاورزی دارد. هدف اصلی ما در این مقاله از تراک کوماتسو آشنایی با ترنچر و کاربرد آن بود. سوالات و ابهامات خود را در مورد ترنچر، در بخش نظرات همین صفحه مطرح کنید.