شاول نوعی بیل مکانیکی می باشد که از آن برای بارگیری سنگ های سخت و خاک در فضاها و مکان های باز مانند معادن رو باز استفاده می شود.همچنین به منظور کندن سطح زمین نیز از این وسیله استفاده می شود.
برای کندن سطح زمین با استفاده از این ماشین، معمولا این دستگاه به شکل ثابت بر روی زمین قرار گرفته و دهانه قیچی مانند آن به کندن سطح زمین می پردازد.در ادامه این مقاله از تراک کوماتسو (مرکز فروش قطعات بیل مکانیکی کوماتسو) به بررسی انواع شاول و کاربرد آنها میپردازیم.
عملکرد شاول چگونه است
در ابتدا دهانه قیچی مانند شاول بر روی زمین قرار گرفته و اقدام به کندن زمین می کند. سپس خاک های حاصل از کنده کاری داخل بیل شاول قرار گرفته و بیل آن به سمت بالا حرکت می کند. این خاک توسط بیل شاول حمل شده و در مکانی دیگر ریخته می شود( یا در جایی دیگر تخلیه میشود، یا درون یک کامیون).
این ماشین غول پیکر، برای اجرای فرآیندهای بالا نیازمند یک سری نیروهای محرکه می باشد. این نیروها عبارت اند از:
- سیستم نفوذ در سینه کار
- سیستم حرکت انتقالی
- سیستم حرکت دورانی
- سیستم بالابری
به طور کلی عملکرد شاول شامل حرکات زیر می باشد:
- crowding : نفوذ در سینه کار و پرکردن صندوق بوسیله بازوی جام
- Hoisting : بالا آوردن صندوق و جدا کردن آن از سینه کار
- Swining : دور زدن به سمت محل تخلیه
- Dumping : تخلیه صندوق بوسیله باز کردن دریچه بیل
- Swining : چرخش مجدد به طرف سینه کار جهت شروع دوباره
- Propelling : در صورت نیاز،حرکت کردن به محل بارگیری جدید با استفاده از چرخ زنجیری
شاول ها از دو نوع نیروی هیدرولیکی و مکانیکی برای انجام فعالیت های خود استفاده می کنند.شاول های قدیمی با استفاده از نیروی مکانیکی فعالیت کرده و شاول های جدید نیز با نیروی هیدرولیکی کار میکنند.
انواع شاول ها
شاول ها به طور کلی به ۳ دسته تقسیم می شوند:
۱. استاندارد :
از این نوع ماشین برای اهداف عمومی و در معادن سطحی استفاده می شود. ظرفیت این ماشین حدود ۷ تا ۴۰ متر مکعب می باشد.
۲. دکل بلند :
این نوع دکلی بلند تر نسبت به دیگر شاول ها دارد اما جام آن کوچک است. اندازه جام آن ها حدود ۲۵% کوچکتر از نوع استاندارد است. بعضی از شرکت های سازنده این دستگاه، جامی به اندازه ۱.۵ متر مکعب تولید می کنند.
۳. بارکننده های زغالی :
این نوع همانند شاول استاندارد می باشد، با این تفاوت که بیل بار کننده زغالی، چیزی نزدیک به ۷۵% بزرگ تر از بیل شاول استاندارد است. همچنین برخی از آن ها ظرفیتی نزدیک به ۱۰۰ متر مکعب دارند.
کاربرد شاول
همان طور که در ابتدای مقاله توضیح دادیم؛ به دلیل آن که در صنعت معدن کاری به شدت به ماشین های قدرتمندی برای استخراج مواد معدنی و سنگ معدن نیاز داریم، از این دستگاه برای بارگیری سنگ های سخت و خاک در فضاها و مکان های باز مانند معادن رو باز استفاده می شود.این دستگاه ها به دلیل کارایی و قدرت بالا در پروژه های عمرانی بسیار ضروری و مهم هستند. در واقع می توان گفت که عملا هیچ ماشین دیگری به سبب قدرت و مقاومت بالای این دستگاه، نمی تواند جایگزینی مناسب برای آن باشد.
همچنین، علاوه بر عملیات های سنگین و سخت معادن، از این دستگاه ها می توان در موارد زیر استفاده کرد:
- ساخت و ساز : اگر به دنبال ساخت و ساز و یا انجام فعالیت ها عمرانی بسیار بزرگ و عظیم هستید، پیشنهاد ما به شما استفاده از شاول برای انجام فرایند های گودبرداری، حفاری، تخریب، آماده سازی محل و جابجایی مواد است.
- محوطه سازی : شاول ها در پروژه های محوطه سازی از جمله حفر حوضچه ها، شکل دادن به زمین و حذف پوشش گیاهی ناخواسته نیز می توانند نقش اساسی داشته باشند.
- کشاورزی : در بخش کشاورزی نیز، شاول ها می توانند به کارهایی مانند تسطیح زمین و یا جابجایی مواد حجیم مانند کود دامی یا خوراک کمک کنند. همچنین، این نکته را نیز در نظر داشته باشید که به دلیل به صرفه نبودن این دستگاه در صنعت کشاورزی، معمولا از آن ها در صنایع دیگر استفاده می شود.
البته لازم به ذکر است که این دستگاه هم مانند سایر ماشین ها بدون عیب و نقص نمی باشد. در ادامه برخی از مزایا و معایب دستگاه شاول را عنوان می کنیم.
معایب دستگاه شاول
- این دستگاه بسیار گران قیمت بوده و نسبت به دستگاه های دیگر نیازمند پرداخت هزینه بیشتری است.
- به منظور جلوگیری از ضرر جدی و آسیب رسیدن به ماشین و همچنین جلوگیری از صرف هزینه های زیاد لازم است تا این ماشین به طور مرتب مورد بررسی قرار بگیرد و در صورت بروز کوچکترین مشکل، باید به سرعت برای حل آن اقدام کنید؛ چرا که هزینه تعمیر این دستگاه بسیار زیاد است.
- از آنجا که شاول مانور کمی دارد، برای بارگیری به فضای زیادی احتیاج دارد.
- به دلیل وجود سیستم های کنترل های پیچیده و خطرات بالقوه این دستگاه ها، کار با آن ها نیازمند مهارت بسیار بالای اپراتور است. در صورت عدم وجود آموزش های لازم برای اپراتور و عملکرد نادرست، احتمال بروز حوادث و آسیب به اموال وجود دارد.
- به دلیل داشتن موتور های بسیار قدرتمند، شاول ها اغلب مصرف سوخت و انتشار گازهای گلخانه ای بسیار بالایی داشته که این امر به آلودگی محیط زیست کمک می کند. با این حال، پیشرفت های صورت گرفته در تکنولوژی منجر به ایجاد مدل های سازگار با محیط زیست شده است.
مزایا دستگاه شاول
-
رانندگی و کنترل راحت دستگاه، بیل و بازو(به دلیل استفاده از پمپ ها وسیستم های هیدرولیک با کیفیت در آن ها)
-
تخلیه بار بدون جابجایی شاسی و فقط با حرکت دورانی اتاقک و دکل صورت می گیرد(برای تخلیه بار به این صورت، شاول باید دارای کوزه گردان بسیار قدرتمندی باشد تا دستگاه دچار انحراف نشود.)
-
با توجه به قدرت بالا، قابلیت حمل سنگ های بسیار بزرگ را دارد.
-
در سطوح و زمین های سست نیز کارایی دارد. میزان توانایی شاول برای فعالیت در زمین های سست کاملا به نوع و کیفیت چرخ های آن بستگی دارد. البته که زیربندی دستگاه نیز بی اهمیت نیست.
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی دستگاه شاول پرداختم و مزایا و معایب آن، و همچنین نحوه عملکرد این دستگاه را شرح دادیم.در صورت تمایل به آشنایی با سایر ماشین آلات میتوانید وارد قسمت مقالات شوید.