مقالات

چکش هیدرولیکی چیست و چه کاربردی دارد؟

چکش هیدرولیکی

اگر تاکنون در صنعت حفاری و یا تونل سازی فعالیت داشته باشید، حتما برایتان پیش آمده است که در مسیر حفاری خود با سنگ های بزرگ و مقاومی ‌برخورد کنید که جنس آن سخت تر از سنگ‌های عادی باشد. در این شرایط، می‌دانیم که استفاده از چکش‌های معمولی برای انجام این کار غیر ممکن بوده و یا به نیروی کار بسیار و مدت زمان طولانی نیاز دارد، که عملا انجام این کار به صرفه نیست.
اما صبر کنید! در دنیای امروزی دیگر نیازی به استفاده از روش‌های سنتی برای خرد کردن سنگ‌ها نیست. یکی از سریع ترین و کاربردی ترین ابزار‌هایی که می‌تواند سنگ‌ها و موانع را به سرعت خرد کند، چکش هیدرولیک است. این چکش‌ها، به دلیل وصل شدن به بیل مکانیکی دارای قدرت خردکردن بسیار بالایی هستند.
چکش‌های هیدرولیکی دارای انواع و طرز کار استفاده متفاوتی هستند که پیشنهاد می‌شود حتما قبل از خرید آن‌ها، اطلاعاتی نسبی در موردشان داشته باشید. در این بخش از مجموعه تراک کوماتسو به بررسی انواع و نحوه کار چکش هیدرولیکی خواهیم پرداخت تا با این وسیله حیاتی در حفاری بیشتر آشنا شوید.

چکش هیدرولیکی چیست

چکش هیدرولیکی، یا به اصطلاح لاتین پیکورهیدرولیکی، وسیله ای است قابل نصب بر روی بیل مکانیکی که از آن برای خرد کردن سنگ‌های بزرگ، حفر تونل و یا تخریب برخی از معابر شهری استفاده می‌شود.
نحوه کار چکش هیدرولیکی به این صورت است که بخشی از نیروی تولید شده توسط بیل مکانیکی به روغن هیدرولیک چکش منتقل شده و این نیرو نیز از طریق روغن به چکش هیدرولیک بیل مکانیکی می‌رسد و باعث تخریب جسم مقابل چکش می‌شود.همچنین، در برخی اوقات، از چکش‌های هیدرولیکی برای تخریب دیوارهای قطور و بتن‌های ساختمان نیز استفاده می‌شود.
اگر قصد خرید چکش هیدرولیکی بیل مکانیکی را دارید، بهتر است حتما از اندازه و مدل بیل مکانیکی و چکش آن مطمئن شوید چرا هر نوع چکشی با هر نوع بیل مکانیکی سازگار نیست.

انواع چکش هیدرولیکی

تنوع بسیار بالای چکش‌های هیدرولیکی باعث شده است تا بسیاری از افراد در هنگام خرید چکش مورد نظر خود دچار سردرگمی ‌شده و یا حتی با وجود خرید چکش درست، سایز اشتباه آن را خریداری می‌کنند! انواع چکش هیدرولیکی ایرانی موجود در بازار شامل یکی از موارد زیر است:

چکش هیدرولیکی دستی:

بهترین نوع چکش برای فعالیت‌های تخریبی و عمرانی کوچک بوده که نسبت به دیگر نوع چکش‌ها قیمت به صرفه تری دارد. این نوع چکش‌ها به جای نصب شدن بر روی ابزارآلات راهسازی مانند بیل مکانیکی، قابل استفاده به صورت دستی هستند. این نوع چکش‌های هیدرولیکی به یک موتور کوچک همراه نصب شده و برای فعالیت‌های کوتاه مدت و کوچک ساخته شده اند. اگر قصد خرید و استفاده از این نوع چکش را دارید، حتما اپراتور خود را از راه‌های حفاظت و افزایش ایمنی کار با دستگاه مطلع سازید.

مطالعه :   میل سوپاپ یا میل بادامک چیست و چه وظیفه ای دارد

چکش هیدرولیک بیل مکانیکی:

چکش هیدرولیکی بیل مکانیکی یکی از پرکاربردترین نوع چکش‌های هیدرولیکی هستند. این نوع چکش‌ها به جای باکت بیل مکانیکی بر روی بیل مکانیکی نصب شده و به فعالیت می‌پردازد. تامین قدرت فعالیت این نوع چکش توسط موتور اصلی بیل مکانیکی صورت گرفته و سپس بخشی از این قدرت توسط لوله‌ها و روغن هیدرولیک موجود در بیل مکانیکی، به چکش هیدرولیک منتقل می‌شود. قبل از خرید این نوع چکش‌ها، حتما از اندازه‌های چکش قابل نصب بر روی بیل خود مطمئن شوید.

چکش فول هیدرولیک:

قدرتمند ترین نوع چکش هیدرولیکی بوده و به دلیل فول هیدرولیکی بودن، بیشترین میزان تخریب را نسبت به دیگر نوع چکش‌ها دارد. البته این قدرت زیاد ممکن است باعث شود تا در صورت کار بی وقفه و زیاد با آن، خود بیل مکانیکی دچار آسیب‌های زیادی شود.

چکش گاز هیدرولیک:

این چکش‌ها نسبت به چکش فول هیدرولیک روغن و انرژی بیشتری از دستگاه متصل شده می‌گیرند و این امر بازده و قدرت تخریب را تا حدی پایین می‌آورد ولی با این حال برای فعالیت‌های کوچک و ساده مناسب هستند.

انواع مته در چکش‌های هیدرولیکی

  1. نوک تیز
  2. مته نوع اسکنه ای لاغر و عریض
  3. مته نوع پخ
  4. مته بتن شکن

مهم ترین قطعات چکش هیدرولیکی

تقریبا تمام چکش‌های هیدورلیکی، به خصوص انواع چکش هیدرولیک ساخت ایران، شامل این ده بخش هستند:

محفظه انتهایی پیستون:

برای جلوگیری از پریدن و جهش بیش از اندازه پیستون

شیر کنترل:

از آنجایی که اصلی ترین عامل انتقال نیرو در چکش‌های هیدورلیکی، روغن هیدورلیک است، شیر کنترل با کنترل میزان انتقال روغن، تاثیر زیادی در کنترل قدرت چکش دارد.

اکومولاتور:

اکومولاتور وسیله‌ای است که در سیستم‌های برودتی مایع (روغن) را از گاز جدا می‌کند.

بوش سیلندر:

سیلندر در اطراف بوش سیلندر حرکت می‌کند

پیستون:

وظیفه تولید نیرو

بدنه اصلی:

هماهنگ کننده و نگه دارنده تمامی‌اجزای چکش در کنار یکدیگر

نگه دارنده ابزار چکش:

متصل کننده بخش بالایی چکش هیدرولیکی به بخش ابزار پایینی

بوش

ابزار چکش:

قطعه اصلی می باشد که تحت تاثیر مستقیم ضربات با جسم مقابل آن بوده و از بخش نگه دارنده قابل جدا سازی و تعویض است.

سخن پایانی

در این مطلب از تراک کوماتسو، سعی کردیم تا با بررسی مشخصات چکش هیدرولیکی و انواع آن، شما را با این وسیله حیاتی در تخریب و حفاری بیشتر آشنا کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *