با گذشت زمان و توسعه ساخت و سازها و همچنین گسترش فعالیت های عمرانی، نیاز به ساخت ماشین آلات و ابزارهای جدیدتر احساس شد. بکهولودر یکی از این ماشین آلات است که از آن در عملیات ها و پروژه های کوچک استفاده میشود.
بدین ترتیب با روی کار آمدن این نوع ماشین ها، برای انجام فعالیت ها و پروژه های کوچک، دیگر نیازی به صرف هزینه های زیاد و سرسام آور جهت به خدمت گرفتن ماشین آلات بزرگ صنعتی نخواهد بود.در ادامه این مقاله از تراک کوماتسو به بررسی انواع بکهو لودر و مشخصات آن پرداخته و اجزا مختلف بکهو لودر را به صورت کامل و جامع معرفی میکنیم.
بکهو لودر چیست
بکهو لودر ماشینی ترکیبی بوده و از دو قسمت جلویی و عقبی تشکیل شده است. بکهو لودر شامل یک لودر در قسمت جلو و یک بیل کانال کن در بخش عقبی ماشین میباشد. ابعاد این دستگاه از بیل مکانیکی و لودر کوچک تر می باشد؛ به همین دلیل برای انجام فعالیت هایی با حجم عملیاتی کم مورد استفاده قرار میگیرند.
کاربرد بکهو لودر
از این ماشین جهت کندن کانالهای کوچک و متوسط، پیکنی سبک، لوله گذاری، لایروبی، حمل لولهها، جابجایی موانع، خاک برداریهای سبک و… استفاده میشود. همچنین این دستگاه میتواند کار لودر و بیل مکانیکی را در خاکهای کشاورزی و خاکهای نرم انجام دهد.
در مورد بکهو لودر و کاربرد آن می توان به لایروبی خاک هم اشاره کرد. لایروبی شامل موارد زیر می شود:
- حمل لوله ها
- بارگیری کامیون های حامل خاک
- کندن خاک های نرم به خصوص در مناطق کشاورزی
- حفاری کانال های نه چندان بزرگ برای انجام کار لوله گذاری
- خاکبرداری با حجم کم
مشخصات بکهو لودر + اجزای بکهو لودر
بکهو لودر از قسمت های مختلفی تشکیل می شود که عبارتند از:
بیل مکانیکی :
بیل مکانیکی این دستگاه، مانند بیل مکانیکی های دیگر میباشد؛ با این تفاوت که بیل مکانیکی بکهو لودر دارای یک سیستم هوشمند میباشد. به واسطه این سیستم هوشمند، بیل پس از تخلیه بار، به طور اتوماتیک به محل تخلیه بازمیگردد. هم چنین ظرفیت جام در این دستگاه، حداقل ۰٫۰۷ مترمکعب و حداکثر ۰٫۵ مترمکعب میباشد.
موتور :
موتور این دستگاه معمولاً ۴ سیلندره میباشد. همچنین بین ۸ تا ۱۵ لیتر روغن موتور، برای این دستگاه ها نیاز است. حجم مخزن سوخت بکهو لودر، بر اساس نوع دستگاه بین ۱۳۰ تا ۱۶۰ لیتر میباشد. قدرت موتور آن نیز به ۱۵۰ اسب بخار میرسد.
لودر :
لودر این ماشین مانند سایر لودرها میباشد. ظرفیت جام آن، حداقل۰٫۷۶ مترمکعب و حداکثر ۱٫۱۹ مترمکعب میباشد. این دستگاه جام های مختلفی دارد، که به شرح زیر می باشند:
جام یونیورسال
جام صخرهکنی
جام حفاری عمومی
سیستم فشار هیدرولیکی :
بیل لودر و بیل مکانیکی در این دستگاه، هرکدام دارای دو سیلندر هیدرولیکی بوده و پایه های تعادل آن نیز هرکدام دارای ۱ سیلندر هیدرولیکی میباشند. همچنین به منظور خنک کردن روغن هیدرولیک، یک سیستم خنک کننده نیز در بکهو لودر تعبیه شده که دارای سیستم هوشمند برای کنترل فشار میباشد.
پایههای تعادل :
این دستگاه به دلیل داشتن یک بیل در جلو و یک بیل در عقب ، ممکن است تعادل خود را در حین انجام عملیات از دست بدهد. به همین منظور جهت برقراری تعادل بیشتر، پایههایی در این دستگاه تعبیه شده که هنگام کار با بیل مکانیکی مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع بکهولودر
بکهو لودرها انواع مختلفی دارند که در زیر، هر یک را معرفی و مورد بررسی قرار میدهیم. انواع بکهولودر عبارتند از:
● بکهو ثابت
● بکهو تمام گردان
● بکهو لودر کشویی مکانیکی
● بکهو لودر کشویی هیدرولیکی
لودر بکهو در ایران
با توجه به افزایش نیاز به ماشین های چند منظوره در شهرها و روستا ها ماشین سازان تصمیم به تولید بکهو لودر ایرانی گرفتند. این دستگاه ها با قابلیت چندگانه از قبیل بیل مکانیکی، توانستند محصول با کیفیت و پرتقاضایی را تولید کنند تا به راحتی جایگزین ماشین آلات قدیمی شود.
بزرگترین بکهو لودر که در جهان ساخته شده، در تگزاس آمریکا قرار داشته و با هدف بارگزاری کامیون های مخصوص معدن با وزنی حدود ۴۰۰ تن طراحی شده است. ارتفاع این لودر ۷ متر و توان بارگذاری آن حدود ۱۶۰۰۰۰پاوند معادل ۷۲ تن است.
مقایسه انواع بیل بکهو
در مقایسه انواع بیل بکهو های عرضه شده در بازار می توان گفت که آن ها معمولاً به چهار دسته بکهو ثابت، بکهو کشویی مکانیکی و بکهو کشویی هیدرولیکی و بکهو لودر کمرشکن تقسیم می شوند. موتور این بکهو لودرها به صورت معمولی یا توربودار است و یا به صورت ۴ سیلندر و ۶ سیلندر وجود دارد. همچنین از سال های گذشته امکاناتی جدیدی مانند دو دستهی اهرم مانند مجزا جهت کار با بیل عقب و شیشه بلند برای داشتن میدان دید بیشتر روی این دستگاه ها اعمال شد.
موارد ایمنی هنگام کار با دستگاه بکهولودر
برای استفاده از این دستگاه، باید موارد زیر را رعایت کرد:
بررسی مکان عملیات:
باید اطلاعاتی کامل و جامع از محل انجام پروژه و امکانات موجود در آن گرداوری شود.
وضعیت زمین:
زمین پروژه باید از لحاظ پستی و بلندی، نوع و جنس، نفوذپذیری، اطلاعات مربوط به سفره های آب زیرزمینی و… به دقت بررسی شود.
شرایط جوی:
در نظر گرفتن شرایط جوی امری کاملاً ضروری میباشد. براساس شرایط آب و هوایی باید به گونه ای برنامه ریزی کرد که در شرایط مساعد جوی از دستگاه استفاده شود.
مزایا بکهولودر
– افزایش سرعت عملیات ها
– انجام عملیات در فضا های کوچک
معایب بکهولودر
تنها مشکل و نقطه ضعف این دستگاه، توان عملیاتی کم در پروژه های بزرگ میباشد (برخی کارفرمایان از این ماشین در پروژه های بزرگ نیز استفاده میکنند). البته با توجه به اینکه، این دستگاه برای فعالیت و کار در پروژه های کوچک و متوسط طراحی شده، انتقادی بر عملکرد آن در پروژه های بزرگ وارد نیست.
سخن پایانی
هدف ما در این مقاله، آشنایی با بکهو لودر بود. همان طور که در ابتدای این مقاله نیز عنوان کردیم، این دستگاه ها ترکیبی از بیل مکانیکی و لودر میباشند و عملکرد بسیار خوبی در فضا های کوچک دارند.در صورت تمایل به آشنایی با انواع بیل مکانیکی و لودر، میتوانید وارد قسمت مقالات در سایت شده و اطلاعات کامل و جامعی را در مورد این ماشین آلات کسب کنید.